RÓLUNK

A MAX40 közösségi finanszírozásos projektet az Energia és Környezet Alapítvány indította.
www.energiaeskornyezet.hu
Ha bármilyen kérdésed, vagy észrevételed van írj nekünk: energiaeskornyezet@gmail.com

A MAX40 az Energia és Környezet Alapítvány (EKA) projektje, melyet 2019 januárjában indítottunk. Alapítványunk 1998 óta dolgozik a környezetbarát energia technológiák és a környezettudatos építészet népszerűsítésén. Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság felé, kezdettől fogva minden tevékenységünk ezt a célt szolgálja.

A szalmabála építészettel 2000-ben kezdtünk el foglalkozni, majd 2012-től facebook oldal működtetünk, illetve szalmabála építészet képzéseket szervezünk. Eddig (2019) összesen 33 elméleti képzést és 28 gyakorlati műhelymunkát tartottunk, képzéseinken 1.300 érdeklődő vett részt. Közreműködtünk, szakértettünk 25 ház felépítésében.

Jelenleg két elkötelezett, a szalmabála építészetben járatos építész segíti munkánkat: Kozma Zsuzsanna és Dr. Medgyasszay Péter.

Elkészítettük a szalmabála falazat tűztesztjét, valamint a nagybála nyomástesztjét akkreditált laborban, ezzel is könnyítve a technológia hatósági elfogadtatását. Szabadon hozzáférhető szalmabála ház típustervünk, melyet 100 m2-es családi házra készítettünk.

Szalmabála építészet programunkban folyamatosan ötletelünk újabb, hatékonyabb technológiai megoldásokon, illetve azon, hogyan lehetne felgyorsítani ennek az építési módnak a hazai elterjedését. A MAX40 név alatt futó projektünk szintén egy ilyen kísérlet. Egyrészt látjuk, hogy a tiny house/pici ház jelleg nagy népszerűségnek örvend, ezért megérett a helyzet ilyen tervekkel, mintákkal előállni. Másrészt a kis ház kevesebb környezetterhelést jelent mind a létrehozás, mind a működtetés szakaszában, tehát fenntarthatóbb életmódot tesz lehetővé.

A projekt megvalósításában részvevők

Cselószki Tamás
Cselószki TamásProjektfelelős
Kozma Zsuzsanna
Kozma ZsuzsannaÉpítész
Ilyés Tímea
Ilyés TímeaPénzügyi munkatárs
Révész Márton
Révész MártonSzakmai vezető
Zalatnay László
Zalatnay LászlóElnök